De verborgen werkervaringen van alleenstaande moeders in de bijstand14 minuten lezen

Wanneer je, als alleenstaande moeder, langdurig werkloos bent dan vergeet je met de tijd welke talenten je allemaal inzet om voor je kind(eren) te zorgen. Je doet het gewoon. Je ontwikkeld jezelf gaande weg. Leert nieuwe dingen bij en doet direct in de praktijk ervaring op. Allemaal kenmerken van een stage of werkplek. Meestal heb je het niet in de gate, maar de jaren van zorg voor je kind(eren) is vergelijkbaar met jaren lang werkervaring op doen. Misschien heb je een groot sociaal netwerk om je heen en hoor je van anderen hoe goed je in iets bent, maar wat als je sociale netwerk zo klein is dat je van niemand feedback krijgt over hoe goed je dat kinderfeestje laatst had georganiseerd? Het is dan ook makkelijk om met de jaren van werkloosheid te vergeten wat je eigenlijk allemaal doet en hoe je dat als werkervaring in zou kunnen brengen.

Instanties als het UWV of de gemeente maar ook werkgevers hebben helaas weinig oog voor deze verborgen werkervaringen en geven dan ook vrijwel geen erkenning aan alleenstaande moeders en hun vele talenten, laat staan de opvoeding te zien als werkervaring. Vaak wordt langdurige werkeloosheid van alleenstaande moeders als een probleem gezien en worden er allerlei cursusjes en activiteiten (met verplichte deelname) georganiseerd die niet aansluiten bij de mogelijkheden en talenten van deze vrouwen om zich duurzaam te ontwikkelen en aan het werk te raken. Alleenstaande moeders worden dan ook naar mijn gevoel bijzonder vaak benadeeld op de arbeidsmarkt en dat begint al bij de uitkeringsverstrekker.

Het helpt dan ook niet als je als alleenstaande moeder zelf geen oog hebt voor je eigen talenten en verborgen werkervaringen. Je kunt namelijk niet voor jezelf opkomen als je niet weet wat je eigenlijk allemaal doet en zou kunnen inzetten als carrière mogelijkheden. Daar wil ik graag verandering in brengen met een lijst van verborgen werkervaringen die jij als alleenstaande moeder op doet tijdens het opvoeden van je kind(eren):

Acteur

Sinterklaas, de kerstman en de paashaas. Jij bent ze allemaal. De magische feestdagen staan voor de deur en jij zorgt er met de nodige flair voor dat alles op rolletjes loopt. Cadeautjes verstoppen in de schoen. Ongemerkt alles klaarzetten. Super verrast zijn dat Sinterklaas een zak met cadeaus heeft gebracht of dat de kerstman is langs geweest en nog even snel een paasei in de plantenbak leggen. Voor je kind(eren) maak je er een heus feestje van. Het is een show waar fijne herinneringen uit voortkomen dankzij de acteur in jou. Maar ook wanneer je je als moeder niet lekker voelt (lichamelijk of geestelijk) dan zet je het blije mama masker op. Haast instinctief laat je een positieve kant zien van jezelf en de wereld die er voor zorgt dat je kind zo min mogelijk geconfronteerd wordt met “grote mensen” problematiek. Hier door laat je jouw kind, kind zijn en dat is een lange termijn winst dankzij jouw acteer skills.

Activiteitenbegeleider

Je kind moet naar de huisarts, tandarts, speeltuin, sportclub, vriendjes en vriendinnetjes. Misschien deze week een knutselclubje met schoolvriendjes en dan volgende week een middag film kijken met de buurtkinderen. Je kan het zo gek nog niet bedenk, maar het actieve leven van je kind(eren) wordt ondersteund door een ware activiteitenbegeleider. Dankzij jou is je kind daar waar het moet en wil zijn, krijgt het ondersteuning bij al die activiteiten die jij hebt georganiseerd en komt het weer veilig thuis. Spelenderwijs leert je kind wat maatschappelijk verwacht wordt en draag jij bij aan een prettige dagbesteding.

Administrateur

Hoeveel geld heb jij te besteden voor je vaste lasten, kleding, cadeaus, sportclubs? Dit alles hou je natuurlijk secuur bij zodat je kind niks te kort komt. Je administratie is overzichtelijk en op orde. Is je kind al oud genoeg voor zakgeld? Leren omgaan met geld is erg belangrijk en kan het beste zo jong mogelijk worden geleerd. Een kinderrekening is bij veel banken te openen en helpt jou als ouder om je kind geldwijs te maken. Dankzij de bankapp op je telefoon heb je een goed inzicht in je uitgaven. Als ware administrateur doe je aan budgetteren en hou je een oogje in het zeil op je financiën. Wil je beginnen met het goed bijhouden van je financiën? Download dan gratis mijn Financiële Administratie (.xlsx) bestand en begin vandaag nog! Lukt het niet om rond te komen? Schroom dan niet om hulp te zoeken! Je gemeente kan je helpen bij financiële problemen en biedt vaak ook schuldhulpverlening aan als dat nodig is.

Adviseur

Je kind wordt groter. Waar het eerst ging om de keuze over welke knuffel er meegenomen gaat worden naar oma, worden de vragen steeds complexer. Je kind gaat naar school, komt buiten en in aanraking met verschillende karakters en dus omgangsregels. Jij bent er met je eigen levenservaringen om je kind(eren) te voorzien van wijze adviezen.

Advocaat

Veel aanstaande ouders realiseren zich dit niet, maar een kind krijgen is het wetboek moeten kennen. Je krijgt in het leven van je kind te maken met allerlei rechten en plichten zonder dat je daar altijd bewust van bent. Weet jij wat de rechten van het kind zijn?  Als ware advocaat ken je de meest belangrijke regels en zorg je ervoor dat deze voor jou kind(eren) gewaarborgd blijven. Door jezelf en door anderen.

Agent

Je kind overtreed de regels. Soms uit onwetendheid. Soms met opzet om te zien waar de grenzen liggen. Heb je meerdere kinderen dan zal je ook te maken krijgen met zaken als onderlinge strijd om het gelijk, speelgoed afpakkerij en valsspelen tijdens spelletjesavond. Je zult altijd op je hoedde moeten zijn voor het overtreden van persoonlijke huisregels en maatschappelijke. Als een ware agent zorg je ervoor dat jouw kind(eren) zich als goede burgers gedragen.

Archivaris

Vertel? Wat is het dat jij hebt bewaard van je opgroeiende kind(eren)? Geboortekaartjes, zwemdiploma’s, babytandjes, kleding, speelgoed. Je kan het zo gek niet bedenken of je vindt wel een reden om bepaalde items te vereeuwigen in een bewaardoos. Momenten die als aandenken misschien wel generaties lang bewaard blijven omdat jij de basis van een lange traditie hebt gelegd als heuse archivaris.

Belangenbehartiger

Jij geeft je kind een stem om voor zichzelf op te komen en wanneer dit niet lukt sta jij daar om het belang van je kind te behartigen. Vaak worden kinderen van alleenstaande moeders onterecht afgeschreven door meesters en juffen als kinderen met een achterstand. Het vooroordeel dat kinderen van alleenstaande moeders slechter presteren is een hardnekkige mythe waar jij je tegen verzet door op te komen voor het belang van je kind.

Bibliothecaris

Voorlezen aan je kleine dreumes is de beste manier om het te helpen bij de ontwikkeling van een goede taalvaardigheid. Zodra het begint met lezen dan zijn boeken niet aan te slepen. De liefde voor taal wakker jij aan door je kind (gratis) lid te maken van de bibliotheek en samen de leukste leesavonturen uit te zoeken.

Binnenhuisarchitect

Het is tijd om de kamer van je kind opnieuw in te richten. Je laat je misschien inspireren door Pinterest of gaat voor een hele eigen kamerthema. Als ware binnenhuisarchitect stem jij kleuren op elkaar af. Zorg je dat de juiste meubels in elkaar worden gezet en geplaatst. Lievelingsitems van je kind krijgen een prominente plek en natuurlijk het praktisch speelhoekje. Jij regelt het allemaal!

Butler

Het eerste waar je aan dacht was waarschijnlijk een man in een Engels kasteel, maar niets is minder waar. Een butler is een huishoudelijke manager die zowel mannelijk als vrouwelijk kan zijn. Niet altijd een dankbare functie van de meeste alleenstaande moeders, maar het moet gezegd worden dat ook dit een functie is die we uitvoeren. Jij managet het huishouden op een manier die bij je gezin past en stuurt aan waar nodig. Van zorgen voor de boodschappen, het eten tot het decoreren van de nieuwe kinderkamer. Jij gebruikt je butler vaardigheden om dit allemaal te doen.

Chauffeur

Of je nu een bakfietstijger of privé taxi bent. Je kind wordt van A naar B gebracht met de grootste zorg voor veiligheid en tijdmanagement. Je geniet er van om uitstapjes te maken met het vervoermiddel van keuze en dat begint al bij de rit er naar toe.

Coach

Jij helpt je kind(eren) met het stellen van doelen, het oplossen van problemen en het bereiken van resultaten. Je kind krijgt meer zelfinzicht en ontwikkeld zich door de ondersteuning die jij biedt. Je coacht je kind naar succes.

Directeur

Binnen het gezin ben jij een ware leider. De directrice van je eigen huishouden. Je zorgt dat het gezin zich ontwikkeld volgens jouw missie en visie. Je maakt beslissingen en geeft algemene leiding. Jij bent eindverantwoordelijke voor wat er gebeurt.

Fotograaf

Misschien ben je net als ik nostalgisch en heb jij nog echte fotoalbums voor je kind(eren) gemaakt of iets meer van deze tijd een eigen insta account vol met kinderfoto’s. Je hebt een oog voor esthetiek en maakt de leukste kiekjes die je met zorg bewerkt en bewaard. Je zou op de basisschool van je kleine kunnen voorstellen om de foto’s voor de nieuwsbrief te maken. Jij hebt de ervaring om dit geweldig te doen en je maakt er de school en alle andere ouders blij mee.

Gastvrouw

Is het alweer tijd voor een feestje? Of komt het beste vriend(innet)je spelen? Jij bent de perfecte gastvrouw door het ieder naar zijn zin te maken. Misschien een snackje en wat drinken. Meedenken over een speelactiviteit en natuurlijk bij onenigheid de boel kalmeren.

Geestelijk leider

Je hoeft niet religieus te zijn om een geestelijk leider te zijn. Wie jij bent, hoe je denkt en dat aan je kind overdraagt, heeft invloed op de zienswijze van je kind(eren) en hoe zij omgaan met anderen en het leven. Een geestelijk leider draagt zorg voor het psychische en spirituele welzijn van anderen door zichzelf en het leven als voorbeeld te geven. Dankzij diverse religieuze en spirituele stromingen is er onuitputtelijk veel wijsheid beschikbaar die jou wegwijs kunnen maken in het soms chaotische leven. Jij bent het lichtpuntje in een donkere wereld.

Kok

Heb jij een moeilijke eter dan wil je dit stukje misschien overslaan, maar wacht! Moeilijke eters dagen de kok uit om creatief te worden in de keuken! Je doet je best om te zorgen dat je kind alle voedingsstoffen binnen krijgt die het nodig heeft én geniet van de maaltijd. Jij zoekt naar nieuwe manieren om een basis gerecht tot een verheven kunst te maken. De keuken kent voor jou geen geheimen en je collectie kookboeken is toe aan een eigen boekenkast. Eetsmakkelijk alvast!

Lobbyist

Wil jij een specifiek doel bereiken met of voor jouw kind? Jij weet precies hoe je actief invloed kan uitoefenen om dat te realiseren. Je kind in het “slimme kinderklasje” krijgen? Done. Je kind op de galerij laten spelen zonder dat de buren gaan klagen? Done. De lobbyist in jou weet precies hoe ze mensen moet benaderen om iets gedaan te krijgen en je doet dat met de nodige charme.

Manager

Het huishouden runnen is als het managen van een bedrijfsafdeling. Je zorgt dat de taken uitgevoerd worden en geeft sturing waar nodig. Je werkt je kind in door het te leren afwassen, koken, stofzuigen en wasgoed wassen. Alles in voorbereiding op het doorgeven van de vaardigheden om je kind(eren) zelfstandig te laten worden.

Onderwijzer

Jij bent de eerste onderwijzer die je kind heeft. Hoe werkt een schommel of wipwap? Hoe beklim ik de glijbaan? Hoeveel is 1 appel + 1 appel bij elkaar? Mama, hoe werkt de wasmachine? Mama, waarom is het mistig buiten? Wat zijn de spelregels van voetbal? Kan je een ei ook in de magnetron koken? Deze en miljarden andere vragen zal je krijgen terwijl je kind opgroeit en van alles leert over het leven, de maatschappij, zichzelf en anderen. De onderwijzer in jou is gedreven in het beantwoorden van al deze leermomenten.

Organisator

Kinderfeestjes. Je kunt er niet om heen. Elk jaar is de belangrijkste dag op de verjaardag van je kind en dus organiseer je een feest. Van decoratie tot hapjes en drankjes. Je verzorgt alles tot in details. Met een leuk programma voor entertainment zorg jij als eventorganizer voor een geweldige beleving van de jarige job en de gasten.

Personal assistent

In alles wat je doet assisteer je je kind in de ontwikkeling naar zelfstandigheid. Helpen met kleding uitzoeken, een cadeautje inpakken. Postkaartjes beantwoorden. Je kunt het zo gek nog niet bedenken of jij helpt met kleine dingen je kind te ontlasten door een aantal zaken te regelen.

Personal shopper

Kleding maakt de man en vrouw. Je kind er netjes en verzorgt uit laten zien begint al met leuke kleding. Je hoeft geen super groot budget te gebruiken om dit gedaan te krijgen. Shoppen in de uitverkoop levert vaak een leuke garderobe op voor meerdere seizoenen. Als personal shopper weet jij wat goed staat, wat modieus is en je kind het gevoel geeft er leuk uit te zien.

Relatiebeheerder

Zodra je kind naar de crèche gaat krijg je te maken met dit werkgebied. Als moeder ben je het eerste aanspreekpunt voor zaken aangaande de ontwikkeling van je kind. Wanneer het vriend(innet)jes krijgt zal je met hun ouders afspraakjes maken en ruzies oplossen. Vriendje gedumpt? Ook dan kan jij als relatiebeheerder worden ingezet.

Schoonmaakster

Het is een cliché waarin de vrouw als schoonmaakster wordt geportretteerd, maar het moet gezegd worden en laten we eerlijk zijn; als jij het huis niet schoonhoudt na die morspartij met de sapbeker dan wordt het een smeerboel. Vrouwen die super graag schoonmaken en allerlei truckjes kennen voor bijzondere vlekverwijderaars zijn er zat en helpen je via hun socials met allerlei tips & tricks.

Secretaresse

Ben jij super goed in organiseren, administratie bijhouden, coördineren, ondersteunen en uitvoeren van diverse activiteiten? Misschien schuilt er wel een ware secretaresse in jou! Een ondersteunende functie waarin jij de spil in het web bent leer je als geen ander tijdens het opvoeden van je kind.

Serveerster

Je kind is aan het gamen en jij vraagt je af of het wel genoeg heeft gedronken en gegeten. Heb je zin in wat te drinken? Lust je een snackje? De zorg voor jouw kind is een gewenste kwaliteit in de horeca waar klantvriendelijkheid en dienstbaarheid belangrijke eigenschappen zijn.

Stylingsadviseur

Je hebt oog voor kleur, materiaal en stijl. Je kind ziet er beeldig uit en je ontvangt regelmatig complimenten op het schoolplein over de kleding van je kind. Naarmate je kind wat ouder wordt zal het natuurlijk zelf willen kiezen en bepalen, maar met jouw adviezen is het nog steeds een succes. Stylingadvies is vaak goed te combineren met het werk van een personal shopper en zou je als zzp’er kunnen doen.

Supporter

Niet echt een beroep, maar vergis je niet in het belang van de supporter! Je kind aanmoedigen tijdens sportwedstrijden of een voorstelling. Je kind over de drempel halen om iets nieuws te leren. Je bent als supporter een wezenlijk onderdeel van de beleving van je kind in het eigen kunnen. Op de werkvloer is het professioneel aanmoedigen van collega’s natuurlijk ook een absolute toegevoegde waarde. Iedereen verlangt naar erkenning en steun.

Verpleegkundige

Je kind is gevallen en heeft een open knie. Je pakt meteen de EHBO trommel en verzorgt de wond. Een kusje er op en verder met de dag. Wist je dat je via bijvoorbeeld het Rode Kruis een EHBO cursus kan doen die misschien wel vergoed wordt door je zorgverzekering? Je leert daar om nog beter te reageren en handelen bij ongelukken.

Vertegenwoordiger

Bij de gratie van jouw ouderschap ben je de wettelijke vertegenwoordiger van je kind(eren). In de functie van vertegenwoordiger doe je echter meer dan je wettelijke taak. Jij zorgt er voor dat de stem van jou kind en het belang gehoord en gezien wordt. Je gaat in gesprek met belangrijke ‘stakeholders’ zoals docenten en artsen. Ook vertegenwoordig jij je kind bij mensen die misschien een klacht of probleem ervaren.

Werkgever

Is je kind al toe aan het doen van klusjes? Het begint al met het opruimen van speelgoed nadat het klaar is met spelen. Naarmate je kind ouder wordt kun je de klusjes uitbreiden. Een goede werkgever geeft taken die passen bij het kunnen van de werknemer, geeft duidelijke instructies en heeft een beloning voor het werk dat is gedaan.

Welke werkervaringen herken jij bij jezelf? Zitten er een aantal tussen waarin je talent hebt of veel plezier beleeft? Je kunt jezelf daarin verder ontwikkelen door gerichter opzoek te gaan naar werk dat daar op aansluit. Zeker wanneer er verwacht wordt dat je binnen aanzienlijke tijd weer aan het werk gaat dan kan dit lijstje je inspireren om bij de uitkeringsinstantie te vragen voor omscholing, bijscholing of een werkervaringstraject. Ben je nog niet toe aan het betreden van de arbeidsmarkt, maar zou je in de toekomst graag een beroep maken van een van deze functies dan kun je beginnen met vrijwilligerswerk dat daar op aansluit of proberen via het STAP budget van het UWV een cursus te volgen. Vergeet niet om bij je uitkeringsinstantie te vragen wat de mogelijkheden zijn.

Wat betreft de vele functietitels die in dit schrijfsel werden genoemd, wil ik je op je hart drukken dat het natuurlijk onmogelijk is om al deze functies altijd goed voor de dag te brengen. In sommige zal je beter zijn dan in andere. Wees niet te streng voor jezelf en vraag hulp als het echt niet wil lukken op een bepaald gebied. Laat echter duidelijk zijn dat het opvoeden van een kind(eren) als alleenstaande moeder eigenlijk meerdere fulltime banen in één zijn die in alle lagen van een bedrijf voorkomen. Wat dat aangaat ben je een verborgen multitalent met kennis en kunde die erkenning verdient en beter gekoesterd moet gaan worden in de maatschappij.

P.s.: Als alleenstaande moeder kan het leven best uitdagend zijn. Misschien zit je met vragen en zoek je lotgenoten om mee te sparren. Wist je dat er een stichting is die zich speciaal richt op het helpen van alleenstaande moeders? Single Supermom zet zich in voor betere omstandigheden van alleenstaande moeders en hun kinderen. Ze hebben een besloten facebookgroep waar je terecht kan met vragen en meer. Neem snel een kijkje op hun website!

©2023 Jera Isidore

Algemene VoorwaardenPrivacyverklaring

Jera Isidore

"PER ASPERA AD ASTRA"

Ahlan wa salam! Hallo en welkom. Ik ben Jera Isidore (Amsterdam, 1981). Een eclectische zoeker naar de betekenis van het leven. Ik doe dit onder andere door muziek te maken, te schrijven en te fotograferen. Met een talent voor communicatie, een grote voorliefde voor filosofie en een vleugje psychologie, neem ik je mee in mijn leefwereld.

Hoe spreek je de naam Jera Isidore uit?

De naam Jera heeft haar roots in het Jodendom en Christendom en is een verbastering van de naam Jerahmiel, de Aartsengel van 'God's Genade'. Het komt ook in het Rune alfabet voor als het 12e teken en betekend daar jaar of oogst en kan vrij vertaald worden naar 'Wat je zaait is wat je oogst.'

De naam Isidore is een oud Latijnse naam dat vertaald wordt als 'Geschenk van Isis'.  De naam komt dan ook veel voor in gebieden waar deze taal sterk aanwezig was. Het is tevens de naam van de beschermheilige van het internet Sint Isidore, de schrijver van de 1ste kerkelijke encyclopedie.

©opyright bescherming

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?